A-safe Blog

Eerste hulp bij magazijninrichting: voertuigroutes

Geschreven door A-SAFE | 23-nov-2022 9:16:51

Werkplaatsvoertuigen, gevaarlijke machines en magazijnstellingen kunnen voor gevaar zorgen,
zeker voor voetgangers. Bekijk uw plattegrond en evalueer of voetgangersroutes omgeleid
kunnen worden naar een locatie waar geen voertuigen aanwezig zijn.

Let bij het opstellen van voertuigroutes vooral op volgende punten:

  • Bekijk of uw routes overeenkomen met de wenslijnen; deze routes zijn de voorkeursroutes die een persoon zal nemen om te bewegen van A naar B, en zijn meestal de kortste of gemakkelijkste genavigeerde route.

  • Waar mogelijk moeten voetgangerspaden worden gecreëerd om zo goed mogelijk overeen te komen met de wenslijnen om voetgangers ervan te weerhouden om gevaarlijke sluiproutes binnen een faciliteit te nemen.

  • Waar niet mogelijk, moeten barrières met de juiste hoogte worden gebruikt om voetgangers fysiek te begeleiden.

 

Praktische tips

 

1. Veiligheidsbarrières

Een veiligheidsbarrière zou een leuning moeten hebben, zodat voetgangers zich kunnen vasthouden. Leuningen moeten 1100 mm hoog zijn, om te voorkomen dat een persoon over de barrière leunt en/of valt.

Wandelpaden moeten ten minste 600 mm breed zijn voor voetgangers en 1200 mm breed voor rolstoel toegang. Door deze breedte kunnen twee personen naast elkaar lopen of elkaar kruisen.

Uitgelicht:

In deze instructievideo leer je alles over hoe je de oversteekplaatsen best integreert en aangeeft.

 

 

 

 

 

2. Afbuigzones

Bij een botsing met het voertuig zullen alle barrières buigen, sommige zullen herstellen en andere niet. Hoe dan ook, moet u ruimte laten voor deze bocht. De afstand van deze bocht heet de afbuigzone.

Vraag uw barrière leverancier naar deze afbuigzone voeg deze toe aan de breedte van het voetgangersgebied om ervoor te zorgen dat er voldoende ruimte aanwezig is bij een eventuele botsing. Geef de afbuiging zone aan met een lijnmarkering om voetgangers te informeren.

 

 

3. Conclusie

Voertuigen en voetgangers vormen een gevaarlijke mix op de werkvloer. Ongevallen zijn snel gebeurt. Barrières kunnen worden
gebruikt om voertuigen veilig rond een faciliteit te leiden, om verkeersroutes te bepalen, en bieden bescherming om bij botsing een ongeval te voorkomen.

Grotere gewichten en hogere snelheden creëren grotere impactkrachten, het is dus belangrijk om de sterkte van de veiligheidsbarrière te matchen op het rollend materieel. Leveranciers van barrières moeten een impactbeoordeling en advies kunnen geven over welke barrière het best geschikt is, afhankelijk van de omstandigheden.

Op de meeste industriële werkplekken moeten voertuigen naast voetgangers werken. Een goede scheiding kan ongevallen voorkommen.

 

 

 

 

Nu je op weg bent naar een betere routeplanning van je voertuigen, is het belangrijk om ook je wandelroutes naadloos in je magazijnplanning te integreren. Meer info hierrond vind je in onze blog over wandelroutes.

Klaar om wandel- en voertuigroutes in één overkoepelend veiligheidsplan te gieten? We helpen je graag op weg!

Download onze whitepaper rond magazijninrichting en start vandaag nog met het opmaken van je eigen veiligheidsplan

 

 

 

 

Nood aan meer informatie? Contacteer A-SAFE vrijblijvend.